Dementie treft niet alleen ouderen. Ook jongere mensen kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van dementie zoals Alzheimer, Vasculaire dementie, Fronto temporale dementie en Lewy body. Met dit verschil dat jonge mensen lichamelijk veel vaker nog fit zijn. Zo krijgen jonge mensen met dementie de diagnose voor hun 65ste levensjaar, soms zelfs al rond hun 40ste. Als helpende, verpleegkundige of verzorgende C/IG stap je daarom in een bijzondere leefwereld.
Begrijpen zonder woorden
Als medewerker binnen de afdeling voor jonge mensen met dementie bij de Zorgboog verplaats je jezelf in de ander. De bewoners laten veelal hun gevoel spreken zoals blij, boos of verdrietig zijn zonder altijd te weten of uit te kunnen drukken waarom. Door elke dag aan te sluiten bij de belevingswereld van de bewoner, leer je zonder woorden te begrijpen wat iemand bedoeld. Ook kun je op vele momenten tijdens de dag de juiste begeleiding geven. Dit geeft voor de bewoners een rustig gevoel. Met jouw positieve invloed maak je niet alleen het leven van de bewoners aangenamer, tegelijkertijd geef je zo samen met jouw enthousiaste teamleden een fijne invulling aan jouw werk als helpende, verzorgende of verpleegkundige. Ga dus samen op ontdekkingsreis en beleef waardevolle momenten!
Werken met jonge mensen met dementie bij de Zorgboog vraagt om kennis, kunde én inlevingsvermogen. Zo is het belangrijk dat je weet welk type dementie bewoners hebben. Bijvoorbeeld Vasculaire dementie, Alzheimer, Fronto temporale dementie of Lewy body. Elke dementievorm vraag immers om een andere therapeutische begeleiding. Signaleringsplannen en omgangsplannen kunnen daarbij een leidraad zijn, zodat je de juiste ondersteuning kunt bieden in groepsverband of tijdens een-op-een begeleiding. Ook werk je intensief samen met je teamleden, de arts en psycholoog. Bovendien heb je nauw contact met partners en familie die vaak een emotionele achtbaanrit beleven. Zo ontstaat een sterke verbinding met elkaar en sta je in de startblokken om de bewoners een fijne dag te bezorgen.
De Zorgboog heeft speciaal voor jonge mensen met dementie binnen locatie Mariëngaarde in Aarle-Rixtel afdeling De Molendreef opgezet. Dit zijn drie kleinschalige woningen waar 21 bewoners verblijven. Hier werk je samen met jouw collega’s in een hecht team. Het is namelijk belangrijk dat je met alle bewoners kunt ‘lezen en schrijven’ om waar nodig de zorg en begeleiding direct over te kunnen nemen. Bovendien is voor deze lichamelijk vitale doelgroep een actieve daginvulling belangrijk. Samen met bewoners ga je bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, fietsen en uitstapjes maken. Werken voor én met jonge mensen met dementie geeft je een fijn gevoel. Elke dag opnieuw!
Bij de Zorgboog is veel mogelijk. We luisteren naar jouw wensen en bespreken samen wat voor jou en ons een passend contract is waar je op kunt bouwen. Daarnaast blijf je leren. Door scholing houd jij je functie up-to-date en blijf je volledig bevoegd en bekwaam. Werken met jonge mensen met dementie kan namelijk intens zijn. Vandaar dat bij de Zorgboog coaching en scholing voorop staan. Zo bieden we je een zesdaagse scholing specifiek voor deze doelgroep, zodat je nog meer bagage hebt voor maatwerk. Wil je weten of werken voor jonge mensen met dementie iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact op, stel je vragen en kom langs voor een kennismaking. Bij de Zorgboog ontvangen we je met open armen
Naar de vacatures